Popis kurzu:
Ověření odborné způsobilosti pro získání profesní kvalifikace v oboru Kuchař/kuchařka studené kuchyně 65-002-H. Kuchař studené kuchyně provádí samostatně kompletní práce na úseku studené kuchyně v gastronomických provozech.Momentálně nejsou žádné volné termíny, zaslat poptávku na tento kurz.
Dodavatel: Akredika o.p.s., společnost není plátce DPH.
Číslo autorizace: 16572/2018-94
Kdy lze zkoušku vykonat:
Zkoušku lze absolvovat po ukončení přípraveného kurzu nebo i bez kurzu.
Pokyny k realizaci zkoušky:
Před zahájením musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO).
Zdravotní způsobilost je vyžadována. Všechny osoby, které se přímo zúčastní zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.
Pro ověření kompetence Příprava a estetická úprava studených pokrmů pro slavnostní příležitosti u kritéria Navrhnout vhodné studené pokrmy pro danou příležitost uchazeč vypracuje úkol, který mu nejméně dva týdny před konáním zkoušky písemně zadá autorizovaná osoba / autorizovaný zástupce. Uchazeč v něm charakterizuje příležitost, při níž se uplatňují výrobky studené kuchyně, uvede alespoň 5 výrobků studené kuchyně, které charakterizuje, popíše jejich technologický postup a způsob estetické úpravy pro podávání. Jeden z pokrmů si uchazeč předem vybere a u zkoušky připraví.
Dále autorizovaná osoba uchazeči zadá další dva pokrmy studené kuchyně z běžných výrobků (Příprava produktů běžné studené kuchyně) např. majonézové saláty, obložené chlebíčky, plněná vejce, zelenina (Příprava a estetická úprava studených pokrmů pro slavnostní příležitosti) jeden ze slavnostních výrobků (např. paštiky, galantina), které u zkoušky připraví.
Po celou dobu hodnocení je sledováno dodržování hygienických předpisů, předpisů bezpečnosti práce a technologických postupů, dodržování časového harmonogramu.
Při hodnocení hotového pokrmu se provede ochutnávka, budou posouzeny požadované typické vlastnosti. Bude provedena kontrola kvality, hmotnosti a pokrm bude senzoricky zhodnocen.
Autorizující orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj
Skupina oborů: Gastronomie, hotelnictví a turismus
Kvalifikační úroveň: 3
Autorizovaní zástupci: Roman Kareš
Doba pro vykonání zkoušky: 5 až 7 hodin
Kritéria a způsoby hodnocení účastníka zkoušce: Praktické předvedení, ústní ověření, písemné ověření
Vstupní předpoklady: základní vzdělání, zdravotní průkaz pro práci v potravinářství, zdravotní prohlídka
Po úspěšném zvládnutí zkoušky obdrží uchazeč: Osvědčení o získání profesní kvalifikace
Pozn.: V souladu s právním předpisem č. 179/2006 Sb., zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů je účastník povinen uhradit platbu za zkoušky nejpozději 7 dnů přede dnem konání nebo zahájení zkoušky, nedohodne-li se s autorizovanou osobou na pozdějším termínu.